Detectie

Detectie is een discipline in het neuswerk. Het is niet zoals veel mensen het noemen speuren. Bij speuren loopt een hond een spoor uit. Bij detectie gaat een hond zelfstandig op zoek naar een verborgen stof. Dit is een specifieke geur waarop de hond getraind is. Enkele voorbeeld geuren zijn: tabak, koffie, thee, geld, nootmuskaat en vanille.  De eigenaar van de hond geeft de hond de opdracht om bijvoorbeeld een kamer te doorzoeken om te kijken of deze geur in die ruimte aanwezig is. 

Detectiehonden worden o.a. ingezet op Schiphol. Hier worden ze gebruikt om de bagage van de reizigers te controleren op verdovende middelen.

 

Wat leer je?

Bij detectie draait het om samenwerken  met je hond. De eigenaar bedenkt de logische zoek structuur : waar ga je beginnen, hoe werk je door de ruimte zodat je alles hebt doorzocht. Dan laat je je hond de ruimte doorzoeken, waarbij je hem waar nodig ondersteunt. De hond gaat aan de slag en zal op een bepaalde manier (verwijzing)  laten weten dat hij iets gevonden heeft. Je leert dus goed naar je hond en naar die van anderen te kijken. Deze verwijzing ga je belonen d.m.v. een clicker of een clickerwoord (trainingswoord).

 

Scent Imprint for Dogs

Detectie is de laatste tijd erg populair geworden onder hondeneigenaren. Dit is mede te danken aan Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs. Door zijn filmpjes op Youtube en demonstraties op diverse evenementen laat hij veel mensen versteld staan over waar een hondenneus toe in staat is. Door zijn kennis te delen zijn er nu diverse gecertificeerde “Scent Imprint” instructeurs werkzaam door heel Nederland. 

 

Voor wie is detectie geschikt? 

Detectie is leuk om te doen en bovendien kun je al snel thuis aan de slag om met je hond te trainen. In iedere hond schuilt wel een detectiehond, maar je hond wordt dit niet zomaar. Een goede opbouw en begeleiding van de training is heel belangrijk. 

Bovendien is elke combinatie eigenaar/hond uniek. Dat is ook wat deze discipline zo leuk maakt. En het belangrijkst e is natuurlijk het plezier dat de eigenaar met  zijn of haar hond ervaart tijdens de trainingen. Voor honden die niet zo goed samen kunnen met andere honden  is detectie ook geschikt. Dit komt omdat er telkens maar 1 hond tegelijk aan het werk is.

 

Lesopzet

Je traint in groepjes van maximaal 5 honden. Een les duurt 1,5 uur. Tijdens deze les zal je hond een aantal keren kort aan de beurt zijn. Als je hond niet aan de beurt is, is het de bedoeling dat hij in bijvoorbeeld in de auto of bench blijft. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan in ieder geval op een plek waar hij tot rust kan komen en de hond die aan het werk is niet stoort. Je hond kan dan uitrusten tot de volgende zoekbeurt. Werken met de neus is voor een hond zeer vermoeiend. Een half uurtje detectie is voor een hond even vermoeiend als een uitgebreide wandeling.

 

 

     Afbeeldingsresultaat voor scent imprint for dogs