Mantrailen (speuren)

Speuren (mantrailen) heeft maar één doel, dat is het opsporen van een vermist persoon.

Tijdens de speurlessen leren we de hond te speuren op de specifieke geur van een bepaald persoon. 

De hond leert tijdens de speurlessen een hoge mate van zelfstandigheid aan. De hond zal namelijk de geleider naar de vermiste persoon leiden.

De hond gebruikt hierbij zijn neus, die zoals u wellicht weet, zeer goed werkt. Van nature heeft de hond het vermogen om de geur van die ene persoon te filteren uit alle andere geuren die hij op zijn pad tegen komt. Het reukvermogen van de hond is talloze malen beter dan het onze. Ruiken hoeven we hem dus niet meer te leren. We laten de hond dus vrij om te bepalen hoe hij speurt.


Wat de hond tijdens de lessen wel gaat leren is om een menselijk spoor te volgen en daarbij zijn concentratie- en uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit doen we door de sporen steeds langer, moeilijker en uitdagender te maken. We starten met speuren op een onverharde ondergrond (bos). Als de hond op deze ondergrond vordert wordt de moeilijkheidsgraad verhoogt en kunnen we ook gaan speuren op een verharde ondergrond (industrieterrein en woonwijk). 

 

Tijdens de speurlessen leert u als geleider de speurhouding en het speurgedrag van uw hond te lezen. Dit mag u niet onderschatten. Uw hond zal namelijk door zijn gedrag laten zien of hij op het spoor zit of dat hij het spoor bijster is. Aan u de taak om uw hond tijdens het speuren goed te leren lezen, zodat u samen de vermiste persoon vindt.

Tijdens de lessen wordt er ook aandacht besteed aan de lijnvoering. Dit omdat de lijn het communicatiemiddel is tussen u en uw hond.

 

Speuren is geschikt voor alle honden van jong tot oud, van klein tot groot.

Drukke honden kunnen tijdens het speuren hun energie kwijt en worden daardoor rustiger.

Onzekere honden kunnen tijdens de lessen zekerder worden, omdat ze een grote mate van zelfstandigheid krijgen, waardoor hun zelfvertrouwen kan groeien.

Kortom speuren is geschikt voor alle honden.

 

 

Speurles

Tijdens de speurles zit uw hond aan een tuig (een y-tuig of borsttuig heeft de voorkeur) en hij zit aangelijnd aan een lange lijn van 10 meter.

Aan het begin van het spoor wordt een geurvoorwerp van de vermiste persoon neergelegd (bijvoorbeeld een doekje, zakdoek, sjaal, pet). Als uw hond wat verder gevorderd is wordt dit voorwerp weggelaten. Aan het einde van het spoor is altijd de vermiste persoon. 

 

Benodigheden:

* speurtuig (voorkeur y-tuig / tuig met borststuk)

* speurlijn (10 meter)

* halsband

* water

* lekkere voertjes / speeltje

 

Het is aan te raden om goede (wandel)schoenen en comfortabele (weerbestendige) kleding te dragen tijdens de lessen.

Het is belangrijk om uw hond na het speuren water te geven, met name tijdens warme dagen.

Mocht u zelf geen tuig of speurlijn hebben, kunt u er bij mij altijd één lenen die u tijdens de les kunt gebruiken.

 

Weersomstandigheden

De lessen gaan altijd door ongeacht de weersomstandigheden. Het is belangrijk dat u en uw hond leren speuren in alle soorten weersomstandigheden.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen. 

 

De lessen gaan niet door:

* bij een temperatuur van 25 graden of meer

* bij onweer en bliksem

* bij hevige storm (i.v.m. afbrekende en vallende takken)

* bij extreme gladheid

 

Als de lessen niet door gaan i.v.m. bovenstaande weersomstandigheden krijgt u daarvan altijd persoonlijk bericht.